Gépészet:

Minél jobb az épületünk, annál olcsóbb a gépészet és a fenntartás. Egy passzívház például a szellőző levegővel az év 95%-ban kifűthető, tehát nem kell drága fűtési rendszert kiépíteni. A fennmaradó 5%-ban szükséges kicsi energiamennyiséget már bármilyen egyszerű forrásból pótolhatjuk.

Minden jól megépített új ház légtömör, tehát a szellőztetés elengedhetetlen! Választhatunk az ablaknyitás vagy ablakba építhető résszellőző és a kontrollált hővisszanyerős szellőztetés között. A hővisszanyerős szellőztetés a modern megoldás, előbb-utóbb Magyarországon is ez lesz a szabványos. A szellőző levegő hőtartalma még a hagyományos rekuperátorokkal is 75-90%-ban visszanyerhető, mely energia a beszívott külső hideg levegő felmelegítésére fordítódik. Az aktív (hőszivattyús) szellőztetők hűteni és fűteni is tudnak, valamint a háztartási meleg víz is elkészíthető a hulladék hőből.

Amennyiben szükséges, még kiépíthetünk felületfűtést (hűtést). Alacsony hőmérsékletű fűtővízre tervezzünk. A gázzal szemben a hőszivattyú mindenképpen jobb megoldás, mert felületfűtés esetén olcsóbban működik és hűteni is tudunk vele. A szondás, energiakosaras vagy kútvizes hőszivattyús rendszerek, nyáron az úgynevezett passzív üzemben,  a kompresszor működése nélkül is tudják hűteni az épületet. A levegős hőszivattyúk éves hatásfoka rosszabb, és többet is kell dolgozniuk. Bármilyen rendszert is választunk, érdemes hosszútávra tervezni. A minőségi termékek ár-érték aránya általában jobb.

Termék technológák

                                        

Legelterjedtebb fűtési és hűtési technológiák összehasonlítása:

 

Az egyszerűbb fűtési rendszereket régóta ismerjük, ilyenek a gáz, a fa vagy széntüzelés. Ezek a megoldások radiátoros vagy felületfűtéssel is alkalmazhatóak. A hűtési igényt jellemzően split klímával lehet lefedni.

Előny:           Olcsó bekerülés.

Hátrány:       Magas üzemelési költség.

                    Elégtelen komfort.

 

Második lépcsőként elterjedtek a különböző levegős hőszivattyúk. A jellemzően Távol-keleti gyártók termékei viszonylag olcsón beszerezhetők, de mégis egy modernebb technológiát képviselnek. Javasolt csak felületfűtéshez illeszteni.

Előny:           Olcsó bekerülés.

                   Csak áramot használ.

                   Hűteni is tud.

Hátrány:     Átlagos üzemelési költség.

                   Kültéri egységet is el kell helyezni.

                   Télen rosszabb hatásfok.

                   Rövidebb élettartam

 

Harmadik lépcsőnek a talajhő/víz vagy víz/víz hőszivattyús rendszereket jelölhetjük meg. Jó minőségű és tartós készülékek beszerezhetőek Európai gyártóktól. Felületfűtéshez ajánlott.

Előny:        Olcsó üzemelési költség

                  Csak áramot használ

                  Hosszú élettartam

                  Passzív felülethűtés lehetősége

Hátrány:    Magasabb ár.

                  Talajoldali kört vagy két kutat kell kiépíteni.                 

                  

Negyedik lépcsőként az összes hulladékhőt felhasználó, nagyon energiatakarékos rendszereket értékeljük. A rendszerelemeket legtöbbször egy készülékházba integrálják. (Kompakt hőközpontok) Ezeket a csúcsminőségű rendszereket csak pár európai gyártó készíti. Központi hővisszanyerős szellőztetés, szellőző levegő hűtése és fűtése hőszivattyúval, használati meleg víz készítés hőszivattyúval, HMV tároló, felületfűtés hőszivattyúval,  felület hűtés hőszivattyúval vagy passzív módon.

Előny:        Legolcsóbb üzemelési költség

                  Tökéletes komfort

                  Hosszú élettartam

                  Kicsi helyigény

                  Nagyon jó  ár-érték arány.

Hátrány:    Amennyiben a hulladékhő nem elegendő, akkor kisebb talajszonda, vagy kültéri egység telepítése szükséges.

               

Amikor az épületgépészetre jelentkező beszállítók, vállalkozók ajánlatait értékeljük, ne feledjük, hogy a különböző kategóriák nem egyenértékűek!