VPL sorozat - aktív hőszivattyús hővisszanyerős szellőztetők

Lakásszellőztetés aktív hővisszanyeréssel, a hűtési igények kiszolgálására is.

A NILAN VPL 15-28 készülékek már nem a hagyományos kereszt-ellenáramú hőcserélőt használják, hanem hőszivattyús technológiát alkalmaznak a hővisszanyerős szellőztetéshez.
A készülékek maximum 325 - 1000 m3/h légszállításra képesek. Felső, vagy oldalsó csatlakozásos verzióban is elérhetőek.

Ugyanúgy eltávolítja a lakásból a port, párát, szagokat, és folyamatosan friss, kellemes hőmérsékletű levegőt biztosít, akárcsak a hagyományos rekuperátorok. A beépített hőszivattyúnak köszönhetően rendkívül magas hővisszanyerési hatásfok érhető el. Nyári üzemmódban lehetőség van a befújt levegő hűtésére, így a legnagyobb melegben is kellemes közérzetet biztosít a bent lévők számára. Téli üzemmódban pedig képes a befújt levegő fűtésére - hőszivattyús technológiával -, így jelentősen besegít a fűtésbe - méghozzá energiatakarékosan. Így az átmeneti időszakban nincs szükség egyéb fűtésre, sőt egy passzív ház téli fűtésének is jelentős részét lefedi.

 

Működés

A készülékben a légszállítást energiatakarékos, változtatható fordulatszámú EC ventilátorok biztosítják, amelyeket a gép vezérlése által gyakorlatilag szabadon be lehet állítani az épület igénye szerint.
A hővisszanyerés aktív módon történik: a gép az épületből elszívott elhasznált meleg levegő hőjét (mint forrást) felhasználva hőszivattyús technológia segítségével igény szerint fűti, vagy nyári üzemmódban hűti az épületbe bejövő friss levegőt. Fűtési üzemmódban az elszívott levegő a hőenergiáját átadja a hőszivattyú elpárologtatójának. A hőszivattyúban keringő közvetítő közeg kompresszoros munka segítségével felhevül és a kondenzátoron keresztül átadja a hőenergiáját a belépő levegőnek. Nyári üzemmódban a folyamat megfordításával hűteni képes a készülék.

A készülékbe beépített hőmérséklet és nyomásérzékelők automatikusan szabályozzák a gép működését. A készülékek automatikus by-pass vezérléssel rendelkeznek.

A hatásfok további növelése érdekében talaj-légkollektoros vagy hőcsöves (heat pipe-os) passzív hőcserélő kapcsolható a készülék elé.
Igény esetén további tartozékként elektromos vagy vizes fűtőregiszter kapcsolható a készülék után.

A vezérlés szériafelszereltség, a lakossági VPL készülékeket a NILAN CTS 600 vezérlője látja el.

 

FU 15 és 25-ös hőcsöves (heat-pipe-os) passzív hővisszanyerő

A VPL sorozatú lakossági készülékekhez lehetőség van egy úgynevezett hőcsöves passzív hővisszanyerő egységet tenni, így kompakt módon lehet ötvözni a passzív és az aktív hőcsere előnyeit.

Magát a hőcsöves egységet a készülék mellé lehet tenni. A működési elve ugyanaz, mint a heat-pipe-os napkollektoroké.
A hővisszanyerő valójában sok párhuzamosan futó függőleges zárt cső, amiben nagy nyomáson szén-dioxid található, ami szoba hőmérsékleten elpárolog. Az elszívott elhasznált levegő átáramlik a csövek alsó felei között, ami felmelegíti és elpárologtatja a folyadékot, így az gőz formájában „felmegy” a zárt cső felső részébe.

A csövek felső részei pedig a bejövő friss levegővel érintkeznek, ami lehűti a csőben lévő gőzt, ami így átadja hőenergiáját a bejövő friss levegőnek, emelve ezzel a hőmérsékletét. A folyadék lehűl, ismét megtörténik a halmazállapot-változás, vagyis a gőz folyadékká csapódik le, és lefolyik a cső aljára.

Kiváló megoldás olyan esetekben, amikor nincs lehetőség, vagy nem szeretnének a készülék elé talaj-légkollektort tenni. És természetesen nincs semmilyen energiaigénye!

A VPL típusú szellőztetők működése fűtési üzemmódban:


Galéria