Hővisszanyerős szellőztető központok vezérlése

A NILAN szellőztető rendszerek optimális működése érdekében a felhasználóbarát és könnyen kezelhető vezérlés figyeli a légtechnikai készülékek működésének minden fontos tulajdonságát. A NILAN által kifejlesztett CTS 600 és 602-es, valamint a CTS 6000-es vezérlések a precíz szabályzásra lettek megalkotva - közülük a CTS 6000-es online távvezérlést és távfelügyeletet is lehetővé tesz.

A lakossági hővisszanyerős szellőztetők és a passzív ház kompakt készülékek CTS 600 illetve CTS 602-es vezérléssel vannak szerelve. Ugyancsak CTS 602-es vezérlést kap az ipari Comfort 1200-as kereszt-ellenáramú szellőztető központ. A VPM sorozat kisebb tagjai - VPM 120-560 - alapesetben CTS 602-es vezérléssel vannak ellátva, de ezek esetében lehetőség van a hagyományos vezérlés helyett internetes kapcsolattal, távfelügyeleti és távvezérlési lehetőséggel is rendelkező CTS 6000-es vezérlés csatlakoztatására.
A nagy, VPM 600-3200-as ipari légkelezők mindegyike CTS 6000-es vezérléssel szerelték.

 

CTS 602

Minden készülék működésének a lelkét a vezérlés teszi. Ezen múlnak olyan finom beállítási lehetőségek, amelyekkel kifejezetten az adott épületre személyre lehet szabni a hővisszanyerős szellőztető készülékeket. Így el lehet érni, hogy a lehető leghatékonyabban működjön a készülék az adott épületben, és az utolsó kis energiamorzsát is meg lehessen spórolni az amúgy is hatékony készülékkel.

HMI paneler

A 602-es széria vezérlői lehetővé teszik a légmennyiség, a ventilátorok fordulatának, a kívánt hőmérséklet, a páratartalom, a napi és heti időzítés és a különböző figyelmeztetések szabályozását, valamint a külső jel (pl. CO2 érzékelő vagy bármi más szenzor által továbbított jel) alapján történő vezérlést.

A ventilátorok - és ezáltal a kívánt cserélendő légmennyiség - fordulatának szabályozása olyannyira finomhangolható, hogy a befújó és elszívó ventilátorok fordulatszámát 20-100%-ig százalékpontonként, külön-külön lehet szabályozni. Ez lehetőséget ad arra, hogy bármilyen speciális körülmények között kifejezetten az adott épületre szabott beállítást lehessen megadni, hiszen így gyakorlatilag több ezer féle variáció előállítható.

A készülék beépített nyomás-, hőmérséklet és páratartalom érzékelői segítségével automatikusan alkalmazkodik az esetlegesen megváltozott külső vagy belső nyomás-, hőmérséklet- és páratartalmi viszonyokhoz. A vezérlés saját processzorával önállóan számítja és vezérli a megfelelő ventilátorsebességet, hőszivattyús gép esetében a hőszivattyú alkatrészeinek összehangolt működését, utófűtővel ellátott gépek esetén az utófűtő működését a kívánt és kiválasztott komfort és hőigény fenntartása érdekében.

A vezérlés több szempont - a komfort és az energiatakarékosság - szerint figyeli és szabályozza a légkezelők működését:

  • a komfort beállítások segítségével figyelembe veszi a kívánt szellőztetési igényt és a szellőző levegő mennyiségét
  • érzékeli és kezeli a páratartalmat, hozzáigazítva az elvárt beállított értékhez
  • az energiaoptimalizálási beállításokkal az alacsony energiafelhasználás elérése érdekében a szellőző levegő mennyiségét a hőmérsékleti görbéket figyelve vezérli.

A vezérlés lehetővé teszi külső jeladó csatlakoztatását, ami segítségével szinte bármilyen külső egység jele alapján is szabályozható a készülék. Ez speciális helyzetekben lehet hasznos: pl. akár mozgásérzékelőre való aktiválást is lehetővé tesz.

A készülék működési fokozatai előre programozhatóak és bármikor változtathatóak, továbbá lehetőség van manuális üzemre is.

Részletes napi és heti program adható meg a felhasználó szokásaihoz igazodva.


CTS 6000

A CTS 6000-es lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy a világon bárhonnan, interneten keresztül egy számítógép segítségével felügyelje és vezérelje az ipari NILAN légkezelő rendszert.

A NILAN CTS 6000-es vezérlése a jövőben felmerülő gazdaságossági, energiahatékonysági igényeket figyelembe véve lett megalkotva. A finomhangolási lehetőségeknek és a professzionális energiaoptimalizálási rendszernek köszönhetően minden épület esetében úgy lehet adaptálni a NILAN technológiáját, hogy az a lehető legjobban az adott épületre szabott legyen. Ez biztosítja a minden körülmények között optimális energiafelhasználást, ami az üzemeltetés során csökkenti a működés költségeit.

NILAN - CTS 6000

Segítségükkel a légkezelők automatizáltan működtethetők heti, de akár éves program alapján is, miközben bármikor módosítani is lehet az előre meghatározott programon.
Továbbá szabályozható az üzemelési idő, hőmérsékletek, hűtési és fűtési üzemmód, ventilátorok sebessége, légmennyiség, figyelmeztetések és riasztási beállítások stb.

A CTS 6000 optimális felügyeletet biztosít a légkezelő rendszerek esetében. Figyeli a mindenkori működési állapotot és az esetleges rendellenességek minden formáját. A karbantartásról és a riasztásokról automatikusan üzenetet küld az illetékes üzemeltetőnek akár e-mail-ben, akár megadott telefonszámra SMS-ben.

Az esetleges üzemelési rendellenességek esetén azonnali beavatkozási lehetőséget biztosít.

A vezérlés magához a karbantartáshoz és a rutin-szervizigényhez is optimális tervet tud készíteni.