Passzívház gépészet - kompakt megoldás a teljes gépészet lefedésére

NILAN Revitair LEWT - LV200 flexibilis talaj-légkollektor - radonmentes

A hővisszanyerős szellőztető rendszerek önmagukban jelentős megtakarítást eredményeznek. Hatásfokukat tovább lehet növelni, ha a friss levegő beszívása nem közvetlenül történik, hanem egy föld mélyére fektetett csövön keresztül.

Ebben az esetben ugyanis a földbe, kb. 2 méter mélyre fektetett, és 40-50 méter hosszú csőben átáramló levegőt a föld melege télen fagyponti hőmérséklet fölé emeli, így a készülékbe már jelentősen magasabb hőmérsékletű levegő érkezik. Így a készülék hatásfoka is jelentősen javul.
Nyári üzem során is nagyon jó eredményt produkál a talaj-légkollektor - ekkor ugyanis a föld gyomra hűti a kinti levegőt, mielőtt a készülékbe ér.

NILAN Revitair LEWT - LV200 flexibilis talaj-légkollektor

A rendszer nagy előnye, hogy külső energiabevitel nélkül előfűti, vagy előhűti a belépő levegőt.

A levegő egy "beszívótoronynak" nevezett rozsdamentes acél egységen keresztül jut a földbe fektetett csőrendszerbe. A beszívó torony alatt található a kondenz-akna, ahová a levegőből levegőből lecsapódó pára összegyűlik, innen szikkasztással, vagy szivattyúzással el lehet távolítani, de a tapasztalat azt igazolja, hogy a gép működése miatt fellépő állandó légáram önmaga "felszárítja" az esetleges lecsapódásokat olyan szinten, hogy különösebb beavatkozást nem igényel.

A NILAN Revitair talajkollektor-rendszer nem engedi át a nagy koncentrációban káros radont.
Radon a Föld mélyéről szivárog, ugyanúgy a házakba is. Amennyiben nincs megfelelő szellőztetés biztosítva, úgy elősegítheti olyan káros betegségek, mint pl. a rák kialakulását. A NILAN hővisszanyerős szellőztető készülékek biztosítják a megfelelő szellőztetést a legegészségesebb környezet fenntartásához. Ráadásul maga a NILAN Recair csőrendszer sem engedi át a radont, így a talajkollektor alkalmazása esetén még a szellőző levegőből is ki lehet zárni.


NILAN SEWT sole-levegős elő-hőcserélő rendszer

A sole-levegős közvetítőközeges rendszerek műkődéi elve, hogy talajba fektetett csőhálózatban fagyálló glikol keveréket keringetünk, ami a talajból átvett hőt egy folyadék/levegő hőcserélőn adja át a kintről beszívott levegőnek.

A rendszer első eleme a földbe lehelyezett csőhálózat, ami általában flexibilis PE csőből készül – mérete DN32-es, összes csőhossz javasoltan min. 100 méter - de minden esetben az adott légkezelő géphez kell igazítani. A javasolt fektetési mélység min. 1,3-1,5 méter. A talaj a hőjét a csőben keringő folyadéknak adja át, amit egy szivattyú keringet.

A rendszerhez készre szerelt szivattyús szerelvénycsoport tartozik: magán a szivattyún kívül már tartalmazza a biztonsági szerelvényeket, visszacsapó szelepeket, hőmérséklet és nyomásmérőket is. Kapcsolódik az elő-hőcserélő rendszerhez - mint további biztonsági szerelvény - egy nyomáskiegyenlítő tartály is. Ezen felül szükségesek még elzáró csapok illetve automata légtelenítő.

A talajban előmelegített folyadék egy folyadék/levegő hőcserélő regiszteren keresztül adja át hőenergiáját a friss levegőnek.

NILAN SEWT sole-levegős elő-hőcserélő rendszer

A rendszerrel télen melegebb, nyáron hidegebb levegő juttatható a szellőztető gépbe, mint ha közvetlenül a kinti hideg/meleg levegő érkezne – továbbá télen a passzív szellőztetők lemezes hőcserélőjének elfagyása elkerülhető - így a gép nem használ fel plusz energiát a leolvasztásra.


Galéria