Hővisszanyerős szellőztető központok vezérlése

 

Minden készülék működésének a lelkét a vezérlés teszi. Ezen múlnak olyan finom beállítási lehetőségek, amelyekkel kifejezetten az adott épületre lehet szabni a hővisszanyerős szellőztető készülékek teljesítményét. Így el lehet érni, hogy a lehető leghatékonyabban működjön a készülék az adott épületben, és az utolsó kis energiamorzsát is meg lehessen spórolni az amúgy is hatékony készülékkel. A vezérlők lehetővé teszik a légmennyiség, a ventilátorok fordulatának, a kívánt kőmérséklet, a páratartalom, a napi és heti időzítés és a különböző figyelmeztetések szabályozását, valamint a külső jel (pl. CO2 érzékelő vagy bármi más szenzor által továbbított jel) alapján történő vezérlést.

A ventilátorok - és ezáltal a kívánt cserélendő légmennyiség - fordulatának szabályozása olyannyira finomhangolható, hogy a befújó és elszívó ventilátorok fordulatszámát 20-100%-ig százalékpontonként, külön-külön lehet szabályozni. Ez lehetőséget ad arra, hogy bármilyen speciális körülmények között kifejezetten az adott épületre szabott beállítást lehessen megadni, hiszen így gyakorlatilag több ezer féle variáció előállítható.

A rendszerbe építhető nyomás-, hőmérséklet és páratartalom érzékelői segítségével automatikusan alkalmazkodik az esetlegesen megváltozott külső vagy belső nyomás-, hőmérséklet- és páratartalmi viszonyokhoz. A vezérlés saját processzorával önállóan számítja és vezérli a megfelelő ventilátorsebességet, hőszivattyús gép esetében a hőszivattyú alkatrészeinek összehangolt működését, utófűtővel ellátott gépek esetén az utófűtő működését a kívánt és kiválasztott komfort és hőigény fenntartása érdekében.

A vezérlés több szempont - a komfort és az energiatakarékosság - szerint figyeli és szabályozza a légkezelők működését:

  • a komfort beállítások segítségével figyelembe veszi a kívánt szellőztetési igényt és a szellőző levegő mennyiségét
  • érzékeli és kezeli a páratartalmat, hozzáigazítva az elvárt beállított értékhez
  • az energiaoptimalizálási beállításokkal az alacsony energiafelhasználás elérése érdekében a szellőző levegő mennyiségét a hőmérsékleti görbéket figyelve vezérli.

A vezérlés lehetővé teszi külső jeladó csatlakoztatását, ami segítségével szinte bármilyen külső egység jele alapján is szabályozható a készülék. Ez speciális helyzetekben lehet hasznos: pl. akár mozgásérzékelőre való aktiválást is lehetővé tesz.

A készülék működési fokozatai előre programozhatóak és bármikor változtathatóak, továbbá lehetőség van manuális üzemre is.

Részletes napi és heti program adható meg a felhasználó szokásaihoz igazodva.

 

CTS 602 HMI

Minden Nilan készülék elérhető ezzel a vezérlóvel. A fent említett funkciókkal ellátott és az évek során jól kiforrott CTS 602 HMI megbizhatóság jellemzi.

A felhasználóbarát HMI érintőképernyő jól áttekinthetővé teszi az egység működését. A magyarázó szövegekkel ellátott menüszerkezet könnyen navigálható.

 
CTS602NEW

Nilan APP

A Nilan kifejlesztett egy új, intelligens funkciókkal rendelkező APP-ot, amely lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy közvetlenül a mobiltelefonjáról vezérelje az épület szellőzését és hőszivattyúját.

Az alkalmazás lehetővé teszi a készülék működésének nyomon követését és a felhasználói beállítások módosítását. Többek között lehetővé teszi a kívánt szobahőmérséklet, a szellőzési szintek, valamint a szellőztetőegység páratartalom-szabályozásának beállítását. Az alkalmazás fontos funkciója, hogy láthatja rajta, hány nap van hátra a következő szűrőcseréig, és riasztás esetén értesítést küldjön, ha eljött a szűrőcsere ideje.

Minden meglévő, CTS602 és CTS400 vezérléssel rendelkező készülék vezérelhető a Nilan User App alkalmazással, ha a szellőztetőegység a Nilan átjárón keresztül csatlakoztatva van az internethez. Régebbi CTS602-es vezérlések esetén az alkalmazás optimális működéséhez szoftverfrissítésre van szükség.

APP and hand kisebb