Compact P GEO9 XL

A Compact P GEO9 XL egy több egységből álló kompakt berendezés. A készüléket szabványos lakásokhoz, családi házakhoz tervezték, amelyek szellőztetési igénye legfeljebb 430 m3/h. A részegységek ellátják a szellőztetést, a használati melegvíz előállítást, valamint a berendezés a lakás fűtését egy hatékony geotermikus hőszivattyú segítségével biztosítja.

Több berendezés egyetlen szerkezetben történő kombinálásával jelentős helyet takaríthat meg a gépházban. További előnye, hogy a vezérlőrendszerek összehangoltan működnek, ami optimalizálja az energiafelhasználást és ezáltal összességében megtakarítást tesz lehetővé az energiafogyasztásban.

Légáramlás (a SEL/SFP értékeket lásd a tervezési adatoknál)
Min : 50 m3/h
Max : 430 m3/h

Nilan videó

2023 tavaszán elindítottuk Youtube csatornánkat, aminek köszönhetően ezentúl videó formájában is megismerkedhetnek velünk és termékeinkkel.

A ház "szíve és tüdeje"

A Compact P XL nem csak egy hagyományos szellőztetőegység. Más szellőztetőberendezésekkel ellentétben 100%-ban képes visszanyerni az elszívott levegő hőjét. Az ellenáramú hőcserélő lehetővé teszi az elszívott levegőben lévő energia akár 95%-ának visszanyerését, melyet a kültéri levegő fűtésére használ fel. A beépített hőszivattyú az elszívott levegő maradék energiatartalmát a használati melegvíz előállítására hasznosítja.

A hatékony GEO geotermikus hőszivattyú a talajból nyeri az energiát, amit padlófűtésen vagy alacsony hőmérsékletű radiátorokon keresztül a lakás fűtésére fordít.

 

Passzív hővisszanyerés

A passzív hővisszanyerés egy ellenáramú hőcserélőn keresztül történik, amelynek hatásfoka akár 95% is lehet. A kültéri levegőt az elszívott levegő melegíti fel. Ez biztosítja a lehető legkisebb hőveszteséget a szellőztetés során.

A nagyfokú hővisszanyerés miatt télen jég képződhet a hőcserélőben. A vezérlőrendszer hatékony jégtelenítő funkcióval rendelkezik, amely szükség esetén leolvasztja a hőcserélőt. Alternatívaként a Compact P kapható Polar modellként is, amely a fagyvédelem érdekében beépített előmelegítő elemmel rendelkezik. Ez biztosítja, hogy a hőcserélőben nem képződik jég és egész télen magas hatásfokú a hővisszanyerés.


Passzív és aktív hővisszanyerés

Ha a szellőztető egységbe épített hőszivattyú nem termel használati melegvizet, akkor a befújt levegőt még tovább tudja melegíteni és ezáltal segíti a lakás fűtését.

Ez csak akkor történik meg, ha a beltéri hőmérséklet vagy a befújt levegő hőmérséklete a beállításokban megadott érték alá csökken. Amikor a hőszivattyú melegíti a befújt levegőt, egyidejűleg a használati melegvíz is melegszik. A hőmérséklete ezért meghaladhatja a kívánt melegvíz hőmérsékletként beállított értéket.


Használati meleg víz

A beépített hőszivattyú az elszívott levegőben lévő energiát használja fel, amelyet az ellenáramú hőcserélő nem nyert vissza. Ezt a fennmaradó energiát hasznosítja a használati melegvíz előállításakor.

Szoftveresen 60 °C-os forrázás elleni védelemmel rendelkezik, ami azt jelenti, hogy a melegvíz-tartály hőmérséklete nem lépheti túl ezt a hőmérsékletet. Javasoljuk, hogy a melegvíz-tartály alá egy tényleges leforrázás-gátló szelepet szereljen be, így a tartály megengedett max. hőmérséklete 80 °C-ra emelhető. A Compact P a melegvíz-tárolóba szerelt extra csőkígyóval is rendelhető. Ha a használati melegvíz-igény nagyon magas, a tekercs kiegészítő hőforrásként működhet.

A használati melegvíz melegítéséhez különböző hőforrásokat csatlakoztathat, például napkollektort, geotermikus vagy levegő-víz hőszivattyút.

Anti-legionella funkció

A Compact P rendelkezik egy anti-legionella funkcióval, melyet manuálisan aktiválhat vagy beállíthatja, hogy automatikusan lépjen működésbe.


100% bypassfunkció

Ha a külső hőmérséklet 14 °C felett van, a készülék nyári üzemmódban működik. A készülék ekkor a beállításokban megadott értékeknek megfelelően lehűti a befújt levegőt, ha a beltéri hőmérséklet a kívánt érték fölé emelkedik.

Ha a kültéri levegő hűvösebb, mint a beltéri levegő, akkor a készülékben lévő bypass-csappantyú kinyílik. A kültéri levegő ilyenkor megkerüli a hőcserélőt és az elszívott levegő hője nem adódik át a kültéri levegőnek. Ez segít alacsonyan tartani a hőmérsékletet a lakásban.

Ha a kültéri levegő melegebb, mint a beltéri levegő, a megkerülő csappantyú bezáródik. A kültéri levegő ekkor átáramlik a hőcserélőn, melyet a hűvösebb beltéri levegő előhűt.

Megjegyzés: Amikor a készülék szellőztető része hűtési üzemmódban működik, akkor a GEO geotermikus hőszivattyú leáll, így nem dolgoznak egymás ellen. Ha átmeneti időben továbbra is szeretne padlófűtést a fürdőszobában, akkor a geotermikus hőszivattyút beállíthatja úgy, hogy az továbbra is működjön. Ezáltal a geotermikus hőszivattyú akkor is képes fűteni a lakás bizonyos részeit, ha a szellőző rész hűtési üzemmódban van.


Aktív hűtés

A szellőztető rész hőszivattyújának működése megfordítható. Ez azt jelenti, hogy képes fűteni vagy hűteni a befújt levegőt.

Ha a külső hőmérséklet 14 °C felett van, a készülék nyári üzemmódban működik. Ekkor a készülék a beállításokban megadott értékeknek megfelelően lehűti a befújt levegőt, ha a beltéri hőmérséklet a kívánt érték fölé emelkedik.

Hűtéskor a készülék először a bypass funkció alkalmazásával próbál hűteni. Ha ez nem bizonyul elégségesnek, akkor a hőszivattyú segítségével kezd aktívan hűteni.

Ehhez az aktív hűtési funkciót aktiválni kell, mivel a folyamat áramot fogyaszt. Ez azonban nem megy kárba, mivel a befújt levegőből elvont hő a melegvíztárolóba kerül. Ha nagy a hűtési igény, akkor ajánlott a melegvíztároló alá egy forrázást gátló berendezést felszerelni. Ekkor a melegvíztartály maximális hőmérsékletét 60 °C és 80 °C között állíthatja be.


Geotermikus hőszivattyú

A hatékony GEO geotermikus hőszivattyú a talajból nyeri az energiát, amit padlófűtésen vagy alacsony hőmérsékletű radiátorokon keresztül a lakás fűtésére hasznosít.

A GEO geotermikus hőszivattyú a lakás fűtésszabályozó rendszeréhez csatlakozik. A vezérlőrendszer jelzi, ha a lakásban fűtésre van szükség. A jelzést általában az egyes helyiségekben elhelyezett termosztátok adják. Amikor ezek fűtést kérnek, a GEO geotermikus hőszivattyú fűti a lakást.

Megjegyzés: Ha a készülék szellőztető része hűtési üzemmódban működik, akkor a GEO geotermikus hőszivattyú leáll, így a kettő részegség nem dolgozik egymás ellen. Ha azt szeretné, hogy a fürdőszobában a padlófűtés továbbra is működjön, akkor a geotermikus hőszivattyút úgy kell beállítani, hogy akkor is  fűtsön, amikor a szellőztető rendszer hűtő üzemmódban van. Ez lehetővé teszi, hogy a geotermikus hőszivattyú akkor is fűtse a lakást, amikor a termosztátok fűtést kérnek, annak ellenére, hogy  a szellőztető részegység hűtési üzemmódban van.

Használati melegvíz
A GEO geotermikus hőszivattyúnak nem elsődleges feladata a használati melegvíz előállítása, de szükség esetén segíthet a Compact P szellőztető részének a használati melegvíz elkészítésében.

Ha a Compact P extra fűtőcsőkígyóval van szerelve, akkor a GEO geotermikus hőszivattyút a Compact P melegvíz-tartályához csatlakoztathatja. A hőszivattyú így segíthet a használati melegvíz előállításában.

Ha telepít egy további 250 literes melegvíz-tartályt (SHW), az GEO geotermikus hőszivattyú képes ebben a tartályban a használati melegvizet 45 °C-ra előmelegíteni, mielőtt ez a víz a Compact P-be kerülne, ahol tovább melegszik.

Kiegészítők