Forrázás gátló biztonsági szelepcsoport

A leforrázás elleni biztonsági szelepcsoport ugyanazokkal a funkciókkal rendelkezik, mint a standard biztonsági csoport, de ezen felül egy leforrázás elleni szeleppel is rendelkezik.

A leforrázás elleni védőszelep akkor használatos, ha a használati melegvizet 60 ºC fölé kívánja melegíteni. Ez történhet külső napkollektor használatakor vagy ha azt szeretné, hogy a készülék a nyár nagy részében hűtési üzemmódban működjön. A hő ekkor a melegvíz-tartályba kerül, ahol a hőmérséklet akár 90 ºC-ra is emelkedhet.

A biztonsági funkció beszerelése törvényileg kötelező. Két célt szolgál, mivel a víz felmelegedéskor tágulni kezd:

  1. A biztonsági szelepen keresztül biztosítja, hogy a melegvíztartály ne robbanjon fel, amikor a víz felmelegszik, és a tartályban ezt követően megnő a nyomás. A biztonsági szelep a fűtési folyamat során csöpög.

 

  1. A visszacsapó szelep biztosítja, hogy a meleg víz ne tudjon visszatérni a rendszerbe, és ne keveredjen a lakásban lévő hideg vízzel.

A biztonsági csoport emellett a hideg víz számára elzárócsappal van felszerelve. Ez előnyös például akkor, ha a melegvíztartályban lévő anódot kell kicserélni.