Gépészet

Minél jobb az épületünk, annál olcsóbb a gépészet és a fenntartás. Egy passzívház például a szellőző levegővel az év 95%-ban kifűthető, tehát nem kell drága fűtési rendszert kiépíteni. A fennmaradó 5%-ban, a nagyobb hidegekben szükséges kicsi energiamennyiséget már bármilyen egyszerű forrásból pótolhatjuk.

Nem éri meg azonban mindenkinek passzívházat építeni, lehet kitűnő otthont létrehozni a jelenlegi szabványok alapján is. Mindössze néhány ökölszabályra kell nagyon odafigyelni:

 1. A légtömör kiépítés miatt a kontrollált szellőztetés elengedhetetlen. Választhatunk az ablaknyitás vagy ablakba építhető résszellőző és a kontrollált hővisszanyerős szellőztetés között. A hővisszanyerős szellőztetés a modern megoldás, mert ekkor biztosan csak az a mennyiségű elhasznált levegő távozik a lakásból melynek friss levegőre való cseréje indokolt. A cserélt levegő hőtartalma visszanyerésre kerül, ezért a technológiával 20-30% energiamegtakarítás érhető el.

 2. A helyesen megtervezett hővisszanyerős szellőztető rendszer nem csak csökkenti a fűtési költségeket, hanem az esetek többségében ki tudja váltani az egyéb hűtési megoldásokat is. (Pl. huzatmentesen helyettesíti a klímakészülékeket.) Ebben az esetben csökken a belső páratatartalom is nyáron, ami szuper komfortot eredményez.

 3. HMV (használati meleg víz) termelés. Egy modern ház esetében az éves HMV termelés annyi energiát emészthet fel, mint a fűtés. Nem mindegy tehát, hogy hogyan állítjuk elő. Lehet árammal működő bojler, vagy gázkazán, de ezek költségesen üzemelnek. Fejlettebbek a hagyományos hőszivattyúval működő rendszerek, vagy hőszivattyús bojlerek, de igazán profi megoldást a hulladékhő felhasználásával készülő HMV jelent. Ebben az esetben télen kb. a fele az előállítási költség. Hűtéskor pedig az épületből elvont hő nem kidobásra kerül, hanem ingyen HMV készül belőle!

 4. Amennyiben átgondoltuk és kiválasztottuk a szellőzési és HMV készítési rendszerünket, jöhet a fűtés! Ekkor már csak az épület hőveszteségének pótlása a fő feladatunk, hiszen egy jól szigetelt épületet nem kell lehűlni hagynunk, ha munkába megyünk. Fűtésre a felületek fűtését javasoljuk, alacsony hőmérsékletű fűtővízzel. Ezt a legolcsóbban egy kisebb hőszivattyúval célszerű elvégezni max. 35 °C-os vízzel. Ez a hőszivattyú szerencsés esetben GEO-s lehet, azaz földhővel működik. Amennyiben nem tudunk szondákat fúratni, akkor a levegő/víz hőszivattyú jöhet szóba, de ez kissé költségesebben üzemel.

 5. Nagyon jól működik a szellőző levegővel való temperálás is, ez a NILAN készülékek egyik legjobb alapfunkciója. Ekkor egy kis beépített hőszivattyú fűti (vagy hűti) a beáramló friss szellőző levegőt, meglepően olcsón és jó hatásfokkal. Ez a megoldás az átmeneti időre ideális, valamint kb. 2-3 hónappal csökkenti a tényleges fűtési szezont, ami hatalmas megtakarítást jelent.

 6. Bármilyen rendszert is választunk, érdemes hosszútávra tervezni. A minőségi termékek ár-érték aránya általában jobb. A hosszabb élettartam, a tökéletes komfort, a kis beépítési helyigény, a csekély karbantartási költségek, de leginkább az alacsony energiafelhasználás az a paraméter, mely a befektetésünk gyors megtérülésének a kulcsa!

 7. Konyhai elszívás:
  Sokan nem veszik elég komolyan azt az energiamennyiséget melyet elveszítünk a főzés során, pedig 300-500 m3/h meleg levegőt dobnak ki a hagyományos rendszerek, melyeket pótolni kell. A prémium gyártók (NILAN is) képesek ezt a hőmennyiséget visszanyerni, abból fűtési energiát, vagy HMV-t készíteni.
  Járulékos előny még ekkor, hogy a rendszer hatékonyabb és főleg halkabb! Az amerikai  konyhában is teljes csendben történik az elszívás, tehát főzés közben  lehet normálisan beszélgetni, vagy akár TV-t nézni.