Tervezés

A házépítés általában a telekvásárlással és a tervezéssel kezdődik. Lehetőleg olyan hozzáértő építészt bízzunk meg, akinek van már megfelelő tapasztalata az energiatakarékos épületek terén. Döntsük el, hogy milyen energetikájú épületet szeretnénk, azaz hajlandóak vagyunk-e kicsivel többet költeni a szerkezetre, szigetelésre, légtömörségre. Ez hosszútávon kifizetődő befektetés.

Hasonlóan fontos a profi épületgépészeti tervezés. Tévhit, hogy ez kidobott pénz lenne! A kivitelező sokkal pontosabb árajánlatot tud adni egy kiviteli terv alapján. Nem fogja szükségesnek tartani biztonsági tételekkel növelni az ajánlatot, de ami ennél is fontosabb, hogy lesznek tényleges felelősei a tervezett és a kiépített rendszernek.

Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy a felelős tervező pontosan ki tudja számítani az épület fűtési és hűtési hőigényét, mely számítás az alapja a gépészeti rendszer kiválasztásának. Egy széleskörű ismeretekkel rendelkező épületgépész tervező nagyon sokat tud spórolni az építtetőnek!